kali_vendeghaz_
kali_egeszseg_
kali_böjt_

Gyakran ismételt kérdések

A böjttel kapcsolatban:

1. Még sosem böjtöltem, ajánlható nekem az egy hetes program?
Igen, mint minden embernek, amennyiben nincs a böjtöt kizáró egészségügyi probléma. Ezeket a böjt menüpont alatt ismertetjük, és a Nyilatkozatban is feltüntetjük. A bevezető napok megtartása kellő felkészülést jelent a böjtre. A böjtöt megelőző három napon fokozatosan csökkentjük az elfogyasztott táplálék mennyiséget. Állati fehérjét nem eszünk, sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, barnarizst, gabona kását ajánlunk, ezzel lúgosítjuk a szervezetet, megkönnyítjük az átállást, mely 1-2 nap alatt megtörténik. Természetesen, ha valaki nagyon elszánt, otthon is lehet 24-36-vagy 48 órás böjtökkel próbálkozni. Tapasztalatunk azonban, hogy különösen kezdő böjtölőknél nehéz otthoni körülmények között a böjtöt korrekten megvalósítani, így az első élmény mindjárt kudarc lehet, ami nem szerencsés. Az itteni sikerélmények után könnyebb az otthoni folytatás, a heti egy böjtnap megtartása.
2. Nem leszek nagyon éhes?
Amikor a rendszeres külső táplálék ellátás megszakad, az első – második napon a szervezet átáll a belső anyagcsere programra, amikor is a tartalékaiból tudja biztosítani a szükséges energiát. Amint ez a folyamat teljessé válik, az éhségérzet is megszűnik, megfelelő technikákkal addig is jól szüntethető. Érthető módon kezdő böjtölők legjobban az éhségtől félnek, majd a böjtben azt tapasztalják, hogy ez a legkisebb probléma. Első és legfontosabb teendő a tudat beállítása, annak megértése és elfogadása, hogy miért választottuk a böjtöt. A böjt lényegének, fő célkitűzéseinek elfogadása is sokat segít az átállásban. Ha csupán kisebb jelentőségű célokat tűzünk magunk elé, (pl. hogy beleférjek a piros kosztümömbe), a hosszú távú jó közérzet és egészség megőrzés helyett, akkor nehezebben is viseljük a felmerülő nehézségeket. Fontos, hogyha kitűztük a böjt kezdő napját, attól a perctől úgy gondoljunk erre a napra, mint amikortól böjtölünk, egy másik dimenzióba lépünk, nem foglalkozunk a megszokott mindennapi dolgainkkal, köztük az evéssel. Ez sokat segít az átállásban, gyakran tapasztaljuk, hogy amint beléptünk a böjtbe, már a böjt első napjától megszűnik minden éhség érzet. Különbséget kell azonban tenni éhség és étvágy között. Az éhség testi reakció, az étvágy pszichés jelenség, azt jelenti, hogy az ember rágondol a kedvenc ételére, és megkívánja azt. Ilyesmi a böjttől függetlenül is előfordulhat. Ez a pszichés folyamat kondicionálás útján keletkezik, és tudatunkkal tudjuk leküzdeni(egyszerűen kiiktatjuk, elengedjük az ilyen gondolatokat).
3. Milyen tüneteket észlelhetek böjt alatt?
Normál körülmények között is lehetnek olyan testi tünetek, melyek átmeneti kellemetlenséget okozhatnak. Fontos, hogy a böjtvezető orvos ezeket meg tudja különböztetni esetleges betegséget jelző tünetektől. Melyek ezek? A böjt lényege, hogy testi-lelki(érzelmi)-szellemi szinten történik a „méregtelenítés” különösen ha jól csináljuk, ezért a tünetek is szerteágazóak, mindhárom szinten jelentkezhetnek. Fejfájás, főként a kezdeti átállási időszakban, enyhe szédülés-a vérnyomás ingadozása miatt, olykor rossz közérzet, enyhe hányinger, levertség, a salakanyagoktól való tisztulás miatt, fázékonyság, a csökkent hőtermelés miatt, átmeneti gyengeség, amíg a vércukorszint beáll, bőrtünetek(kiütések, pattanások) a kiválasztó szervek terheltsége miatt, az alvási igény megváltozása (kezdetben aluszékonyság, később álmatlanság, fokozott álomtevékenység), ez hozzásegíthet mélyebben lévő problémák megértéséhez, feldolgozásához, hangulati labilitás, mivel a böjt nem csupán testi, hanem lelki változásokat is okoz.
4. Magas vérnyomásom van, gyógyszereket szedek, mi a helyzet a böjtben ezzel kapcsolatban?
A böjt során a vérnyomás fokozatosan csökken, néhány nap után általában normalizálódik. Ennek megfelelően a gyógyszerek mennyiségét is csökkentjük, esetleg el is hagyjuk a vérnyomás ellenőrzése mellett. A böjt után is általában hosszabb ideig normális szinten maradhat a vérnyomás, a böjtöt követő életmód függvényében, különösen a sós ételek fogyasztását elkerülve. Fontos a gyakori ellenőrzés, mert régen fennálló magasvérnyomás esetében ismét szükség lehet a gyógyszerek alkalmazására is.
5. Mennyit fogynak általában az emberek?
Böjt alatt átlagban napi 300-400 gramm a súlyveszés. Testalkattól függően ez összesen 3.5-6 kg-t jelent. Az első napokban többet, ez lehet 1 kg körül (ennek jó része víz és a tartalék szénhidrát felhasználása), a 3.-4. naptól beáll 300-500 gramm közötti fogyás (ennek már nagy része zsírveszteség). A sovány testalkatúak is fogynak, de kevesebbet. Ők a böjt után hamar visszahíznak, mert javul a tápanyagok felszívódása, és az emésztés. Aki szeretné tartani a súlyveszteséget, és betartja a táplálkozási javaslatainkat, annak sikerülni fog. Normál esetben 0.5-1 kg jön vissza a böjt utáni napokban a béltartalom feltelődése és némi vízmegkötés miatt.
6. Vannak problémáim a vércukor szintemmel, a böjtölés lehetséges számomra?
Cukorbetegek részére is lehetséges a böjtölés, főként, ha nem inzulinra beállított, hanem gyógyszerrel és diétával kezelt, úgynevezett II.-s típusú cukorbetegségről van szó. Ennek az állapotnak a kialakulása egyértelműen az életmóddal függ össze, a betegség alapját képező inzulin rezisztencia az elhízás következménye. A böjtben elért testsúly veszteség, és a hasnyálmirigy pihentetése különösen előnyös cukorbetegeknél az állapot karbantartása szempontjából. Szükség esetén a vércukor ellenőrzésére is van lehetőség. Alacsony vércukor esetén egy kiskanál méz adására gyorsan rendeződik a vércukor érték. Jól beállított, stabil, különösen fiatalabb, hosszabb ideje inzulinnal kezelt cukorbetegek is böjtölhetnek szorosabb vércukor kontroll mellett.
7. Az önök által ajánlott program miben különbözik a többitől?
Személyre szabott: mindenkinek kiválasztjuk a megfelelő böjtformát.
Megbízható: folyamatos orvosi felügyelett biztosításával történik.
Hatékony: a böjt eredményessége érdekében a böjttel kapcsolatos minden követelményt betartunk. A kúra lezajlása után is követjük, „gondozzuk” a nálunk böjtölőket a célok megvalósítása érdekében.
Közvetlen, bensőséges légkör: kis csoportos keretekben, a csoportos böjtölés előnyeit kihasználva az egyéni problémákra legnagyobb odafigyelést biztosító program.

Tapasztalataink szerint a mi általunk ajánlott program a legjobban elviselhető a mai ember számára, akinek szervezete salakanyagokkal terhelt, sokféle stresszel, civilizációs ártalmakkal terhelt. Amit kiemelünk ez esetben is, az a böjt szakmai korrektsége. A böjt eredményessége érdekében nem teszünk olyan engedményeket, amelyek a pillanatnyi jobb közérzet érdekében a böjt lényegi részét érintenék.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan információkhoz, tudáshoz juttassuk vendégeinket a böjtben, mely lehetővé teszi a szükséges életmódváltást.
A böjt orvosi felügyelet nélkül egészséges embereknek ajánlható, betegség megelőzés céljából. A mi esetünkben a folyamatos orvosi felügyelet lehetővé teszi különböző egészségügyi problémák mellett is a böjtölést,(pl. magas vérnyomás, vércukor problémák), a kontra indikációk kivételével. Az esetleges egészségügyi problémáknak megfelelően tudunk választani személyre szabottan a különböző böjttípusok közül.
A csoport létszáma maximum 13 fő. Ez nagyobb odafigyelést, személyes törődést tesz lehetővé a csoportvezetők részéről.

8. Idős vagyok, milyen életkorig ajánlott a böjtölés?
A böjtölés 21 éves életkortól (a testi fejlődés elvileg eddig tarthat) ajánlott addig az életkorig, amíg az általános jó közérzet, testi erőnlét megvan. Felső korhatár tehát nincs. Sőt a testi erőnlét, jó közérzet, egészségi állapot megtartása céljából idősebb emberek számára is ajánlott, de sokkal nagyobb gondosság mellett.(ellenjavallatok figyelembe vétele). Eddigi legidősebb vendégünk 81 éves volt, minden gond nélkül böjtölt.
9. A böjt segít a candida problémáknál?
Igen, feltétlenül. A candida gomba túlnövekedése a bélben és előtérbe kerülése a szervezet különböző helyein, pl. torokban, hüvelyben, a szervezet elsavasodásával kapcsolatos. A béltisztítás, a szervezet sav-bázis viszonyainak helyreállítása, a szövetek kitisztulása mindenképp segítség a gyógyulásban. A böjt előtt néhány hónappal azonban ajánlatos diétát folytatni, és tudatosan figyelni a bázikus táplálkozásra.
10. Szükség van-e valamilyen vizsgálatokra a böjt előtt?
Igen. Laboratóriumi vizsgálatot mindenképpen kérünk a vendégektől, ez terjedjen ki általános vérkép, vércukor, májfunkcióra (se bi, máj enzimek), vesefunkciókra, és vizeletvizsgálatra. Minderre azért van szükség, hogy az esetleges böjtöt akadályozó problémák még időben kiderüljenek (pl. Gilbert syndroma). Egészségügyileg problémás, gyógyszert szedő jelentkezők esetében egyéni mérlegelés útján dől el, hogy milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet még szükség, és hogy vállalható-e a böjtölés.
11. Mindenképp szükség van-e a beöntésre, és okoz-e kellemetlenséget?

A beöntés a béltisztítás legkíméletesebb módja, és messze nem olyan kellemetlen, mint amilyennek gondolják. A böjtben azért van rá szükség, mert az egész szervezet tisztításával együtt a vastagbélből is igyekszünk a bélfalon keletkezett lerakódásokat eltávolítani. Ezek a lerakódások a helytelen táplálkozás miatt keletkeznek a rosszul megemésztett tápanyagmaradványok, lerakódott nyálka következtében.
A böjtben a vastagbél is kiválasztó szervként működik, ezért az ide kiválasztódó “méreganyagok” napi eltávolítására is szükség van, amíg a székletürítés szünetel (előfordul ugyan spontán székletürítés is a böjtben, de ritkán). A salakanyagok eltávolításával magyarázható, hogy segíthet a beöntés fejfájás, rossz közérzet, sőt a kezdetben fellépő éhségérzet esetében is.
Alternatív megoldás lehetne a keserűsós béltisztítás, azonban a keserűsó sok vizet von el a bélfaltól, ismételt használatakor irritálja a bélfalat. Ezért nem ajánljuk, csak korlátozott mértékben. A colon hydroterápiával összehasonlítva, imponáló lehet, hogy ez esetben a vastagbelet kb. 25-30 literes mennyiségű vízzel mossák át, ez azonban megtévesztő. Ennek a víznek a nagy része csak a vastagbél végső szakaszában fordul meg, mert túl gyorsan áramlik be a folyadék, a feszítő érzés miatt hamar ki kell engedni.

A beöntés technikailag könnyen kivitelezhető az általunk biztosított készülékkel, bárhol, bármikor rendelkezésre állhat később is, ha ennek szükségessége felmerül, ezért is jó, ha valaki megtanulja.


Kétféle formában alkalmazzuk:

  1. Tisztított vízzel 1 literes mennyiségben végezzük a béltisztító beöntést, reggel ébredés után. Ezzel átmossuk az egész vastagbelet. Olykor enyhe feszülés érzés, kis szélgörcs előfordulhat. Ezt masszázzsal, illetve testhelyzet változtatással könnyedén meg lehet szüntetni. Megelőző hasi műtétek után is adható beöntés. A tisztító beöntést naponta egy alaklommal végezzük, de szükség esetén megismételhető.

  2. Speciálisan elkészített kávéval végzett beöntés, a máj kiválasztó működésének serkentésére szolgáló eljárás. Szintén 1 liternyi mennyiségben visszük be, nagyon lassan, időt hagyva arra, hogy a kávé a vastagbélből felszívódjon. Szintén lehet naponta, vagy másnaponta, a tisztító beöntéssel felváltva alkalmazni.

A beöntések nem távolítják el teljesen a normál baktérium állományt a vastagbélből, a böjt után egészségesebb formában helyreáll az egyensúly. Ezt a táplálkozás megfelelő átalakításával, esetleg probiotikumok adásával elősegíthetjük.

12. Van-e brosúra, tájékoztató anyag, amit el tudnak küldeni?
A böjttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a honlapon olvashatók. Személyes kérdésekre e-mailben vagy telefonon is szívesen válaszolunk. Az érdeklődőknek külön tájékoztató anyagot állítottunk össze, amelyben részletesen írunk a böjtről. Ennek segítségével könnyebben hozhatják meg a böjttel kapcsolatos döntésüket. A kúra elején mindenki kap egy dossziét, benne összefoglalókat adunk a böjtben feldolgozott, érintett összes témákkal kapcsolatban, valamint a napi, heti programról, házirendről és egyéb hasznos információkról.
13. Nem alakul-e ki hiányállapot a szervezetben a böjt következtében?
Egy hetes-kilenc napos böjt alatt nem kell ettől tartani. A vitaminok, ásványi anyagok egy része a szervezetben a saját raktárakból pótlódik, másrészről ezek biztosítjuk a napi friss gyümölcs- és zöldség lé bevitellel, táplálék kiegészítő adásával. A legfontosabb az, ami egyben a böjt jótékony hatását jelenti, hogy a kóros, elöregedett sejtekből és a fehérje lerakódásokból lebontott fehérjék fedezik az aminósav szükségletet. A zsírokból és aminósavakból előállított szőlőcukor pedig a sejtek táplálását biztosítja. A böjtben a lebontó, kiválasztó funkciók vannak előtérben, de semmiféle hiányállapot nem alakul ki.
14. A böjt után nem leszünk-e túl gyengék, vissza mehetünk-e azonnal dolgozni?
Energetikai szempontból ilyenkor nagyon jó formában van az ember, teljesen kipihentnek, nyugodnak, tisztának, könnyűnek érzi magát. Mennyei állapot, sokan ezt szeretik legjobban a böjtben, a sok jó hatás mellett ez a „bónus”! Így hát minden további nélkül vissza is mehetnénk dolgozni, azonban jót tesz a szervezetnek, ha a felépítő napokat otthon töltjük. Ezért igyekszünk a böjttörést péntek délutánra, esetleg szombat reggelre időzíteni, hogy a felépítő napok idején, hétvégén otthon lehessünk, a felépítő diéta betartása is könnyebb ezáltal.

A jógával kapcsolatban:

1. Teljesen kezdő vagyok jógában, ez nem jelent problémát?
Az oktató úgy kezeli a csoportot, hogy a teljesen kezdők is rögtön be tudnak kapcsolódni. A böjt nem jóga kurzus, ahol az ászanák programszerű elsajátítása a célunk. A gyakorlás össze állítása a böjt céljainak és a csoport állapotának megfelelően történik. Ha arra van igény, gyakorlottabb jógázóknak is tudunk megfelelő szintű programot biztosítani. A foglalkozás légző és meditációs gyakorlatokkal egészül ki.A bevezető napok megtartása kellő felkészülést jelent a böjtre. A böjtöt megelőző három napon fokozatosan csökkentjük az elfogyasztott táplálék mennyiséget. Állati fehérjét nem eszünk, sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, barnarizst, gabona kását ajánlunk, ezzel lúgosítjuk a szervezetet, megkönnyítjük az átállást, mely 1-2 nap alatt megtörténik. Természetesen, ha valaki nagyon elszánt, otthon is lehet 24-36-vagy 48 órás böjtökkel próbálkozni. Tapasztalatunk azonban, hogy különösen kezdő böjtölőknél nehéz otthoni körülmények között a böjtöt korrekten megvalósítani, így az első élmény mindjárt kudarc lehet, ami nem szerencsés. Az itteni sikerélmények után könnyebb az otthoni folytatás, a heti egy böjtnap megtartása.
2. Kötelező-e a gyakorlatokon való részvétel?
Nem kötelező. Az aktuális állapottól, hangulattól függően mindenki azt tehet, ami számára éppen a legmegfelelőbb. Ugyanez vonatkozik a meditációs gyakorlatokra is. Egyetlen egy kötelező a böjtben, amitől nem tudunk eltekinteni: hogy nem fogyasztunk szilárd ételt, illetve csak azt fogyasztjuk, amit részünkre felkínálnak. Az összes többi választható. Azt azonban tudnunk kell, hogy a böjt a programja szisztematikusan felépített, éppen ebben a formában szolgálja leginkább a böjt céljait, így annak lehetőség szerinti követése saját érdekünkben kívánatos.

A többi mozgásprogramokra is lényegében ugyanezek vonatkoznak.

Az elhelyezéssel kapcsolatban:

1. A szobák beosztása hogyan történik?
A böjtben 2 db 1 ágyas, 3 db két ágyas, 1 db 3 ágyas szobában helyezzük el a vendégeket, annak figyelembe vételével természetesen, hogy az ismerősök, barátok kerüljenek egy szobába kérésüknek megfelelően. Az egy ágyas szobába a csoport öszzetételétől függöen mi határozzuk meg, hogy ki veheti igénybe (pl. indokolt eü.problémával érkező vagy nagyon horkoló vendéget szoktunk itt elhelyezni, vagy ha pl. egy férfi résztvevője van a csoportnak, és nem párban érkezik egy hölggyel), de minden esetben igyekszünk az egyágyas szoba igényt figyelembe venni. Minden szobához külön, bidével felszerelt fürdőszoba tartozik.
2. Hol bonyolódnak le a programok?
A vendégház kétszintes, családi ház jellegű, modern épület. Alsó szintjén van a konyhával egybenyíló nappali helyiség, itt teázunk, fogyasztjuk el közösen a leveket, jó idő esetén az innen nyíló teraszon. A beszélgető köröket, kis előadásokat is itt tartjuk a lé ivásokat, illetve teázást követően. Ugyancsak az alsó szinten a szauna, mely a kertbe nyílik, itt vannak a pihenő ágyak elhelyezve. Az alsó szinten van a 2 db egyágyas szobánk, a felső szinten találhatók a 2-3 ágyas hálószobák, valamint a jóga terem, itt szoktunk meditálni is.
A masszázs és a csendes pihenőben zajló kezelések is a jóga teremben történnek.